Geologiske studier har fundet beviser for enorme skred andre steder, f.eks. på Hawaii, Kap Verde-øerne og på Reunion i det Indiske Ocean. For nylig er der også fremlagt en rapport fra Italien om et historisk skred fra Stromboli-vulkanen.
Når det gælder vulkanen på La Palma har man konstateret, at der er flere kratere, hvorfra et udbrud ville kunne komme. Det er også tænkeligt, at vand, som er fanget mellem lagene i selve bjergmassivet, ville kunne frembringe et så stort tryk med det resultat, at hele bjergryggen ville kunne skride ned under et fremtidigt udbrud.
En tsunamis - havbølge på 650 meters højde, ville have en bølgelængde på mellom 30 og 40 km, vælte vestover og krydse hele Atlanterhavet med en hastighed på 720 km i timen. Man forsikrer dog om, at man ikke tror, at en sådan katastrofe vil indtræffe før om nogle årtier.
Der kan komme op til fem flere udbrud fra Cumbre Vieja før vestsiden kollapser, bliver der sagt. Måske også 10 eller 20 - vi ved det kort og godt slet ikke. Men hvis jeg boede i Miami eller New York og hørte, at Cumbre Vieja havde udbrud, ville jeg følge godt med på de næste nyhedssendinger.
Det skal dog siges, at når man taler om, at bjergmassivet kan skride ud i havet, så snakker man om geologiske tidsperioder - og de er lidt længere end måneder og år. Sydvestsiden af øen skrider ikke ud sådan uden videre. Før det sker, så må vulkanen få et nyt udbrud, og midt i sprækken. Desuden bliver den vulkanske aktivitet nu målt med seismiske instrumenter, og enhver åbning af sprækken bliver nøjagtigt målt. De sidste fire år har den ikke bevæget sig så meget som en centimeter. Så der er ingen grund til at sprede panik - hverken på den ene eller anden side af Atlanterhavet.
Håndværker - colic-help - skateboard - egypt - china
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar